Konstantinopolská kdoule
"triumfální návrat"
Kdoule, tento téměř zapomenutý druh ovoce, oslavuje triumfální návrat do špičkové gastronomie díky své okouzlující vícevrstvé vůni. Naštěstí pro nás některé staré porosty kdoulí přežily v sadech na Dolním Rýně a v Münsterlandu. Plody těchto až šedesátiletých stromů, jsou díky šetrnému zpracování při výrobě nektarů dnes chutnější než kdykoli předtím.
Kategorie: | Nealko ovocné a zeleninové Van Nahmen |
---|
Kdoule, tento téměř zapomenutý druh ovoce, oslavuje triumfální návrat do špičkové gastronomie díky své okouzlující vícevrstvé vůni. Naštěstí pro nás některé staré porosty kdoulí přežily v sadech na Dolním Rýně a v Münsterlandu. Plody těchto až šedesátiletých stromů, jsou díky šetrnému zpracování při výrobě nektarů dnes chutnější než kdykoli předtím.
Ve sklenici na víno svítí tato šťáva brilantně a zlatožlutě. Komplexní vůně vykazuje vůni zralých citrónů, kandovaného zázvoru, zralých hrušek s náznakem jasmínových květů, anýzu, meduňky a čerstvě posečené trávy. Chuť na počátku obsahuje jemnou sladkost, která díky čerstvé kyselině a jemným tříslovinám končí příjemně zralým a suchým povrchem. V závěru dominuje jemná slaná složka a vůně kdoule, jasmínových květů a máty dlouhodobým účinkem. Nektar je výborným společníkem mnoha jídel. Šťávu nedoporučujeme mixovat. Pokud opravdu chcete, můžete ji smíchat v poměru 1 : 1 s perlivou vodou. Poté se vůně stane rezervovanější a sladkost ustupuje do pozadí. Na patře jsou zdůrazněny vůně zralých citronů a bílých květů. Šťáva se perfektně hodí k jemným rybím pokrmům, jako je pečený candát na hořčičné omáčce, k jemným masovým pokrmům, jako je vařený filet nebo saltimbocca s parmskou šunkou a šalvějí. Díky své zdokonalené povaze a středně velkému tělu je možné kdouli, stejně jako bílé víno, podávat k pokrmům jako jsou korýši, kuřecí a krůtí prsa či mnoho ušlechtilých druhů ryb.
-
nektar podáváme čistý nebo ředěný perlivou vodou
-
ideálně chlazený na 10 až 12˚C